top of page
ספינת דיג.png
microscope-isolated-2021-08-26-16-56-48-utc-min_edited.png
isolated-satelite-dish-2021-08-26-17-06-36-utc-min.png
חבל.png
GP1SW0AQ_Medium_res_with_credit_line.jpg
GP1SWTU6_Medium_res.jpg
wooden-ship-steering-wheel-helm-hanging-on-white-2021-08-31-03-56-44-utc.png

מהן הדרכים למדוד את שינוי האקלים?

  • תמונת הסופר/ת: jaikhenb
    jaikhenb
  • 3 בדצמ׳ 2018
  • זמן קריאה 2 דקות

הקהילה המדעית פיתחה דרכים רבות לעקוב אחר שינוי האקלים. מעקב מהימן צריך להסתמך על יותר מדרך אחת על מנת לקבל תמונת מצב מדויקת. להלן, המדדים המקובלים למעקב אחר שינוי אקלים:



1) טמפרטורת האוויר שנמדדת ביבשה ועל פני הים - מדד טמפרטורת האוויר הוא המדד המפורסם ביותר לשינוי אקלים אבל הוא לאו דווקא המקיף ביותר.


2) טמפרטורת מי הים - זהו מדד יציב יותר מטמפרטורת האוויר משום שהים משמש כמסת מים מאוד גדולה והטמפרטורה בו משתנה בצורה איטית יותר. קיים גם קשר בין טמפרטורת המים לזרמי האוויר שיוצאים מן הים, לעליית מפלס פני הים ולאידוי, כך שזהו מדד שקשור לעוד הרבה נדבכים אקלימיים.



3) חומציות האוקיינוסים - כשפחמן דו-חמצני נקלט בים הוא הופך לחומצה פחמתית ( H2CO3). ככל שאנחנו פולטים יותר פחמן דו-חמצני כך הים הופך ליותר חומצי. החומציות הזאת היא מדד מאוד חשוב לבריאות האוקיינוסים ובין השאר גם משפיעה על שוניות האלמוגים ועל פיטופלנקטון.


4) מפלס פני הים - זהו מדד המאפשר לחזות את הפגיעה באיזורים רגישים שנמצאים בקרבת החוף. מפלס מי הים עולה כתוצאה מהמסת הקרחונים, אולם בעיקר כתוצאה מהעובדה שצפיפות המים קטנה ככל שהם מתחממים. חיזוי עליית פני הים מאפשר לחזות הצפה של מאגרי מים מתוקים שנמצאים על יד חופים וכן מגמות עתידיות של פגיעות שינוי האקלים כתוצאה מהגירת אוכלוסיות המתגוררות ליד החופים.


5) מצב הקרח הארקטי - זהו מדד חשוב ממספר סיבות: ראשית, המסת הקרח של גרינלנד משפיע באופן ישיר על עליית מפלס פני הים (ולא הקרח של עלי פני הים שלא גורם לעליית מפלס פני הים); שנית, המסת הקרח שעל הים מהווה גורם שמאיץ את שינוי אקלים משום שהוא מעלים משטח לבן ומחליף אותו במשטח של מים כהים, כך שבמקום להחזיר את האור ואת החום; שלישית, זרם המפרץ (Gulf stream) הוא מנגנון מרכזי בוויסות האקלים של אירופה וצפון אמריקה והמסת הקרח של הקוטב הצפוני עלול לפגוע בסדירות פעילותו.


6) מצב הקרחונים בהרים - זהו מדד של שינוי האקלים בטווח הקצר יחסית. ניתן למדוד את קצב המסת הקרחונים בכל עשור.


7) המגוון הביולוגי ותפוצת המינים - זהו מדד מורכב שמאפשר להבין ולחזות את הפגיעה של שינוי אקלים במגוון הביולוגי. באופן עקרוני, התחממות כדור הארץ גורמת לכך שאיזור התפוצה של מינים שרגישים לחום עולה צפונה (במחצית הצפונית של כדור הארץ). לעומת זאת, מינים בעלי טווח סבילות גדול יותר ירחיבו את אזור המחייה שלהם ועלולים לפגוש מינים אחרים.

Hozzászólások


brand-nowheel.png
קליקטן (1).png

קליק קטן - שינוי גדול

עצומה
מצפן שולחן.png
solar-panel-isolated-2021-08-26-17-53-17-utc-min.png
סגיר תחתון.png

© 2022 כל הזכויות שמורות לגרינפיס ישראל

bottom of page