
הצפות ומשבר האקלים

הצפות ושטפונות, יחד עם רעידות אדמה, מהווים את אסונות הטבע הקטלניים ביותר. מלבד הפגיעה בנפש, הצפות ושטפונות באים עם מחיר כלכלי עצום בשל הרס נרחב של תשתיות ורכוש הכרוך בשיקום ארוך, כאשר פעמים רבות נפגעות מהם מדינות וקהילות עניות וחסרות אמצעים. בנוסף, טבעם הסוער והפתאומי של שטפונות עשוי להיות בעל השפעה טראומטית גם על הבריאות המנטלית האנושית. על אף שהצפות ושטפונות התרחשו לאורך כל ההיסטוריה האנושית, משבר האקלים הופך אותם לטבעיים פחות והרסניים ותכופים הרבה יותר.
ביולי 2021, היכו שטפונות חסרי תקדים במרכז אירופה – אזורים מסויימים בגרמניה ראו בתוך 24 שעות בלבד כמות גשם של חודשיים, מה שהוביל נהרות רבים לעלות על גדותיהם תוך שהם מציפים בפראות כפרים, עיירות ושדות. התוצאה: נזק בלתי נתפס לתשתיות שנאמד במיליארדי אירו ומחיר דמים כבד – לפחות 220 הרוגים, מרביתם בגרמניה, ומאות פצועים. בעוד מדענים מסכימים כי ההצפות הקטלניות היו אירוע מטאורולוגי נדיר שהסיכוי להתרחשותו עומד על אחד ל-400 (באזור בו התרחש), מחקר שנעשה בשבועות שלאחר האסון מצא כי משבר האקלים מגביר את הסיכוי להישנותו של אירוע קיצון כזה עד פי 9.

על אף שהצפות ושטפונות התרחשו לאורך כל ההיסטוריה האנושית, משבר האקלים הופך אותם לטבעיים פחות והרסניים ותכופים הרבה יותר.
תוצאות המחקר הראו כי ככל שהתחממות כדור הארץ מחריפה, כך עולה תדירותם וחומרתם של גשמי זעף אלימים. יש לכך שתי סיבות פשוטות: טמפרטורת אוויר גבוהה יותר מביאה לאידוי מים רב יותר. משמעות הדבר היא שכשיורד גשם, כמות המשקעים שיורדת בזמן נתון גדולה יותר ואינטנסיביות הגשמים עולה. הסיבה השנייה נוגעת להצפות באזורי החוף הנגרמות עקב עליית פני הים. עליית הטמפרטורות גורמת לעליית פני הים עקב המסת קרחונים והתרחבות האוקיינוסים. פני הים העולים מגיעים עמוק יותר אל תוך היבשה כאשר סערות טרופיות מכות ורוחות חזקות דוחפות את המים אל יישובי החוף.
עוצמתם הקיצונית של הגשמים שירדו באירופה אמנם הייתה קיצונית והרסנית במיוחד, אבל הצפות ושטפונות נהפכו לצערנו לאירוע שכיח ברחבי העולם: באוגוסט 2021, חודש בלבד לאחר השטפונות באירופה, אירוע של "פעם ב-1000 שנה" התרחש בסין, אז ירדה בתוך ימים כמות משקעים של שנה שלמה. בחודש ספטמבר שטפונות היסטוריים הציפו את העיר ניו יורק, באנגליה התרעות על הצפות מסכנות חיים נהפכו לעניין שבשגרה ובאוסטרליה, רגע לאחר שבחודש ינואר נמדדו שיאי טמפרטורות של כל הזמנים, נמדדו מאות מילימטרים של גשם בימים ספורים, כשהשיא שנרשם עומד על 652 מ"מ בתוך 24 שעות בלבד.

אירוע של ״פעם ב-1000 שנה״ בסין, שטפונות היסטוריים בניו-יורק, הצפות מסכנות חיים חוזרות באנגליה ובאוסטרליה, נזק אדיר והרוגים בגרמניה
בנובמבר 2021, נהר אטמוספרי – תופעה מטאורולוגית במסגרתה אזורי לחות צרים המכילים כמות משמעותית של אדי מים מהאזורים הטרופיים, נעים בשמיים ומורידים את המשקעים באזורים קרירים יותר – גרם לשטפונות והצפות במחוז בריטיש קולומביה בקנדה. הגשמים הכבדים גרמו נזק כבד מאוד לתשתיות, הביאו לניתוקו של המחוז משאר המדינה ונרשמו כאסון הטבע היקר בהיסטוריה המקומית. מחקר שנעשה לאחריו על ידי מדענים ברשות הממשלתית לסביבה ושינויי האקלים, מצא כי ההשפעה האנושית על האקלים מעלה את הסיכוי להתרחשותו של אירוע קיצון כזה בין 100 ל-300 אחוזים.